شهروندان ایرانی جهت مهاجرت به آلمان از طریق روش های قانونی بایستی درخواست ویزا بدهند و با مراحل اخذ ویزای آلمان برای ایرانیان آشنا شوند. طبق توافق نامه ای که در سال 1985 منعقد شد، کسانی که شهروند کشورهای عضو شنگن هستند می توانند بدون محدودیت در کل محدوده شنگن تردد کنند. از این رو شهروندان خارج از محدوده شنگن با داشتن ویزای شنگن مجاز به تردد در این محدوده می باشند.
آلمان ویزاهای متفاوتی دارد و شما در ابتدا باید هدف از سفرتان را مشخص کنید. از اینرو ممکن است شما برای تفریح و گردشگری به آلمان سفر کنید و هدف سفر توریستی باشد و یا بخواهید برای ادامه تحصیل در دانشگاه های آلمان سفر کنید و حتی برای پیدا کردن فرصت کاری، شاید هم برای ادامه فعالیت بخواهید به آلمان مهاجرت و سرمایه گذاری کنید. هر کدام از این موارد زیر مجموعه یک نوع ویزا خاص می باشد که شرایط، مدارک و روند اخذ ویزاها با هم تفاوت هایی دارند.
شرایط ویزای صادره توسط آلمان
آلمان یکی از اعضاء قدرتمند اتحادیه اروپایی (EU) و ناحیه شنگن می باشد. شهروندان غیر اروپایی برای ورود قانونی به این کشور صاحب نام اروپایی نیازمند اخذ ویزا می باشند. معمولا ویزاهای صادره توسط دولت آلمان به 2 دسته کلی ویزای کوتاه مدت (نوع C) و ویزای بلند مدت (نوع D) دسته بندی می شود. ویزاهای دسته اول همچنین با عنوان ویزای شنگن و ویزاهای دسته دوم نیز با عنوان ویزای ملی آلمان معروف هستند. مدت اقامت قانونی برای دارندگان ویزای کوتاه مدت آلمان نهایتا تا 3 ماه ولی برای دارندگان ویزای ملی نهایتا تا یک سال می باشد. متقاضیان اخذ این ویزاها معمولا با اهداف زیر اقدام به درخواست می کنند:
- تحصیل
- کار
- سرمایه گذاری
- ازدواج
- بیزینس
- درمان
- توریسم
انواع ویزاهای کشور آلمان
همانطور که گفته شد، ویزای آلمان با توجه به هدف سفر یا مهاجرت در نظر گرفته شده است. ویزاهای کوتاه مدت که شامل ویزاهای درمانی، توریستی و ترانزیت است. ویزاهای بلند مدت اقامتی که شامل تحصیلی، کاری، ازدواج و سرمایه گذاری می باشند.
در جدول زیر با انواع مختلف ویزای آلمان آشنا خواهید شد:
نوع ویزا | مدت اقامت | ملاحظات |
تایپ ویزا A | از کمتر از 24 ساعت الی 48 ساعت | اگر برای سفر به کشور مقصد خود باید طبق برنامه پروازی توقفی در کشور آلمان داشته باشید باید درخواست ویزای فرودگاهی کنید تا امکان ترانزیت فرودگاهی برای شما ایجاد گردد. |
تایپ ویزا B | تقریبا 5 روز الی یک هفته | اگر در برنامه سفر شما در کشور آلمان توفقی وجود دارد. شما باید از فرودگاه خارج شوید، باید این نوع از ویزا را درخواست کنید تا بتوانید از ترانزیت فرودگاهی و خروج از فرودگاه بهره مند بشوید. |
تایپ ویزا C | 90 روز | این نوع ویزا برای سفر توریستی به کشور آلمان می باشد. برای حداکثر در مدت زمانی 6 ماه می توانید 90 روز در خاک آلمان اقامت توریستی داشته باشید. |
تایپ ویزا D | بیش از یک سال | این نوع از ویزا برای افرادی است که قصد اقامت بیش از یک سال را دارند. افرادی که قصد مهاجرت به آلمان از طریق تحصیل، کار و یا سرمایه گذاری را دارند. |
مراحل اخذ ویزای توریستی آلمان برای ایرانیان
ویزا توریستی آلمان به متقاضیان اجازه می دهد که علاوه بر سفر به کشور آلمان بتواند به دیگر کشورهای حوزه شنگن طی مدت مشخص شده در ویزا سفر کنند. در صورتی که قصد گردش و تفریح یا دیدار با اقوام خود را دارید باید از این نوع از ویزا استفاده کنید. توجه داشته باشید که با این نوع از ویزا شما اجازه کاریابی نخواهید داشت.
اقداماتی که برای گرفتن ویزای توریستی از کشور آلمان باید داشته باشید به شرح زیر است:
جمع آوری مدارک مورد نیاز آلمان
فرم درخواست تکمیل شده توسط متقاضی (انگلیسی یا آلمانی)
- 2 قطعه عکس 3.5 * 4.5
- پاسپورت با حداقل 7 ماه اعتبار از تاریخ سفر
- گردش 3 ماهه حساب بانکی
- بیمه مسافرتی (طبق زمان اقامت)
- واچر هتل
- مدارک شغلی
- دعوت نامه (در صورت وجود)
- شناسنامه
- مدارک مربوط به ازدواج
- ارائه مدارک و درخواست ویزای آلمان
مرکز ویزامتریک نماینده قانونی سفارت آلمان می باشد که در ایران ثبت شده است، شما باید برای درخواست ویزای آلمان مدارک جمع آوری شده را به این مرکز ارائه دهید. برای ثبت نام و وقت سفارت باید به صورت آنلاین اقدام نمایید. از اینرو برای ثبت و گرفتن وقت سفارت هزینه ای حدود 79€ (یورو) بایستی پرداخت کنید. بعد از تایید وقت باید طبق همان زمان در مرکز ویزا حضور داشته باشید و انگشت نگاری کنید، اگر در زمان مقرر نتوانید حضور پیدا کنید هزینه و وقت شما سوخت می شود.
مراحل اخذ ویزای تحصیلی آلمان برای ایرانیان
تعداد متقاضیانی که برای ادامه تحصیل کشور آلمان را انتخاب می کنند هر روز رو به افزایش است. کیفیت بالای سیستم آموزشی آلمان و موضوعات تحقیقاتی، سطح و شیوه تدریس، هزینه های اندک و حتی رایگان، آینده مطمئن از ویژگی های تحصیل در آلمان نیز می باشد. اکثر دانشجویان خارجی برای ادامه تحصیل در کشور آلمان نیازمند ویزای تحصیلی می باشند.
برای تحصیل در آلمان مدارکی که شما باید به سفارت ارائه دهید به شرح زیر می باشد:
- پاسپورت معتبر
- شناسنامه
- گواهی ازدواج
- عکس پاسپورتی
- مدرک زبان
- تاییدیه پذیرش از دانشگاه
- انگیزه نامه
- مدارک مرتبط با تمکن مالی
- تکمیل فرم درخواست ویزای متقاضی به همراه امضاء
بهترین زمان برای درخواست ویزا بلافاصله بعد از اخذ پذیرش از دانشگاه های آلمان می باشد. توجه کنید که قبل از پذیرش هرگز هیچ اقدامی نکنید. بعد از موفقیت و گرفتن پذیرش مدارک لازم و مورد نیاز برای اخذ ویزای تحصیلی را آماده می کنید. قبل از گرفتن وقت برای مراجعه به سفارت دقت داشته باشید که تمامی مدارک لازم را آماده کرده و هیچ گونه نقصی در پرونده وجود نداشته باشد. هرگونه نقص در پرونده باعث اختلال در روند صدور ویزا شما و یا نتیجه منفی درخواست شما می گردد.
مراحل اخذ ویزای کار آلمان برای ایرانیان
صنعت و اقتصاد کشور آلمان شناخته شده است. رتبه اقتصاد کشور آلمان جزء چهارمین کشور در دنیا می باشد. کشور آلمان در سال های اخیر فرصت های زیادی برای کار در اختیار خارجیان قرار داده است. بنابراین بسیاری از افراد جهان برای کار به کشور آلمان مهاجرت کرده اند. برای مهاجرت کاری شما نیاز به ویزای کاری آلمان خواهید داشت. ویزا کار در آلمان قابل تمدید می باشد. همچنین بعد از چند سال امکان گرفتن اقامت دائم این کشور وجود دارد.
ویزا کار آلمان به 2 دسته تقسیم می شود:
اخذ ویزای جست و جوی کار آلمان
برخی از متقاضیان یا کارجویان ترجیح می دهند در داخل کشور آلمان به دنبال کار باشند و به جای مصاحبه آنلاین، مصاحبه حضوری داشته باشند. ویزای جست و جوی کار به متقاضیان اجازه اقامت 6 ماهه در خاک آلمان را می دهد تا بتوانند شغل مورد نظر خود را پیدا کنند. به این مورد توجه داشته باشید که ویزای جست و جوی کار به متقاضیان اجازه کار در آلمان را نمی دهد. متقاضیان بعد از زمان 6 ماه باید شغل مورد درخواست خود را از بین بهترین مشاغل آلمان پیدا کرده باشند تا بتوانند درخواست مجوز کار در آلمان را داشته باشند.
برای درخواست ویزا باید شما واجد شرایط درخواست باشید، تمام مدارک مورد نیاز را جمع آوری کرده و سپس درخواست ویزای تکمیل شده خود را ارسال کنید. برای واجد شرایط بودن این نوع از ویزا شما باید برای حداقل مدرک کارشناسی داشته باشید به همراه 5 سال سابقه کاری مرتبط با رشته تحصیلی، همچنین باید توانایی پرداخت هزینه های زندگی در آلمان برای 6 ماه در خاک این کشور را طی تمکن مالی نشان دهید.
مدارک مورد نیاز برای درخواست ویزای جست و جوی کار آلمان به شرح زیر می باشد:
پاسپورت معتبر
3 عدد عکس پاسپورتی
نامه ای که هدف شما از سفر و نحوه اقدام شخص برای پیدا کردن کار در آلمان را توضیح دهد.
- مدارک تحصیلی
- رزومه کاری
- نامه تمکن مالی بانک
- شناسنامه
- گواهی ازدواج
اخذ ویزای کاری آلمان
ویزای کاری آلمان به چندین دسته تقسیم می شود:
از مهمترین آنها خود اشتغالی یا استخدام می باشد. کسانی واجد شرایط ویزای کار آلمان هستند که تخصص بالا مانند محققان با دانش ویژه داشته باشند یا کارمندانی که در شرکت های بین المللی مشغول به کار هستند. به ویژه مدیران و متخصصان و شهروندان ایرانی نیز در صورت کمبود نیروی کار در حوزه تخصصی شخص متقاضی و داشتن یک پیشنهادکاری از آلمان و معادل بودن مدارک تحصیلی شخص متقاضی با مدارک دانشگاهی آلمان میتوانند برای این ویزا اقدام نمایند.
اما قبل از درخواست مدارک مورد نیاز را تهیه کنید. مدارک مورد نیاز شامل موارد زیر می باشد:
- فرم درخواست تکمیلشده
- 2 عدد عکس پاسپورتی
- پاسپورت معتبر
- بیمه درمانی
- مدارک اثبات کننده داشتن پیشنهاد شغلی از آلمان مانند قرارداد
- مدارک تحصیلی و گواهی نامه های حرفه ای
- گواهی عدم سوء پیشینه
- تاییدیه پرداخت هزینه خواست ویزا
مراحل درخواست ویزای کار آلمان
مراحلی که بتوانید به سفارت آلمان درخواست ویزا کار کنید در درجه اول داشتن یک پیشنهاد شغلی از آلمان می باشد. همچنین بعد از دریافت این پیشنهاد شما باید کلیه مدارک مورد نیاز را جمعآوری و سپس مدارک را جهت ارائه درخواست به سفارت آلمان آماده کنید. پس از ارائه درخواست، هزینه رسیدگی به درخواست را پرداخت می کنید. در انتها متنطر نتیجه درخواست خود باشید تا نتیجه بررسی اعلام شود.
مدت زمان رسیدگی به درخواست ویزای کاری معمولا بین یک الی 3 ماه طول می کشد. بعد از دریافت ویزا کاری آلمان می توانید به این کشور سفر کنید به کار و زندگی در آلمان بپردازید و مابقی امور مرتبط با اقامت خود را پیگیری کنید. برای اطلاعات بیشتر از روند درخواست ویزای آلمان برای ایرانیان با مشاورین موسسه حقوقی سفیران سروش سعادت تماس حاصل نمایید.