یکی از کشور های پر بازده در اقتصاد و تولید ناخالص داخلی در آسیا کشور ترکیه است و آشنایی با قوانین مهاجرتی ترکیه برای هر علاقه مندی ضروری است. مهاجرت به ترکیه از روشهای مختلف به یکی از گزینه های جدید و پرطرفدار ایرانیان در سال های اخیر به خصوص در سال 2022 تبدیل شده است. این کشور به دلیل شرایط نسبتا خوب اقتصادی، جغرافیایی و سیاسی در آسیا تبدیل به یکی از قطب های گردگشگری و مهاجرت شده است.
بسیاری از ایرانیان به دلیل نزدیکی فاصله جغرافیایی و چه بسا فرهنگی هرساله مهاجرت های مختلفی از جمله مهاجرت های تحصیلی، سیاسی و کاری به این کشور می کنند. مشاورین موسسه حقوقی سفیران سروش سعادت در پی آن است با باز کردن بحث درباب قوانین مهاجرتی کشور ترکیه شما را در زمینه های مختلف مهاجرتی به این کشور یاری رسانند.
توصیف کشور اورآسیایی ترکیه جهت مهاجرت
کشور ترکیه با مساحت حدودی 783356 کیلومتر مربع و جمعیتی بالغ بر 82 میلیون نفر در سال 2022 جزء کشورهای وسیع و پر جمعیت غرب آسیا به شمار می آید. این کشور دارای مرز مشترک با 6 کشور مختلف ارمنستان، ایران، گرجستان، بلغارستان، عراق و روسیه است. همچنین این کشور از طرفی به آسیا و از طرفی به اروپا راه دارد. صنایعی نظیر نساجی، ماشین سازی، توریسم، کشتی سازی و لوازم الکترونیک از بزرگترین صنایع ترکیه هستند که باعث پایین بودن نرخ بیکاری این کشور شده اند. اخیرا در سال 2022 نرخ بیکاری ترکیه به 13.2% رسیده است. این موضوع کاهش 1% را نسبت به سال قبل را نشان می دهد.
واحد پولی ترکیه لیر می باشد که در سال های اخیر رشد به نسبت خوبی در میان ارزهای بین المللی دیگر داشته است. متوسط حقوق و مخارج زندگی در ترکیه با هم تناسب دارند. هر ماه فرد ساکن در ترکیه قادر به پس انداز سرمایه خود نیز می باشد. برای مسافرت های توریستی به ترکیه نیازی به ویزا نمی باشد. ولی در صورتی که قصد مهاجرت به ترکیه و کار یا تحصیل را دارید باید ویزا دریافت نمایید.
قوانین مهاجرتی جهت کار در ترکیه
هر فرد ایرانی برای کار در کشور ترکیه نیازمند اخذ ویزای کاری از سفارت ترکیه و مجوز کار از سوی وزارت کار (به صورت مخفف MLSS) می باشد. درخواست ویزای کار وظیفه کارگر و درخواست مجوز کار بر عهده کارفرمای ترک می باشد. لازم است بدانید که فقط در صورت تایید MLSS ویزای کار برای متقاضی صادر می شود. شرط مهم و کاربردی برای استارت درخواست این ویزا نیز داشتن جاب آفر یا پیشنهاد کار از کارفرمایی در ترکیه است.
شما می توانید با میانگین 45 ساعت کار در هفته درآمدی معادل 500$ (دلار) را داشته باشید، باید دقت داشت که این درآمد با توجه به تخصص شما و کار در بهترین مشاغل ترکیه می تواند بسیار بیشتر باشد. برای مثال یک مهندس برق یا کامپیوتر یا IT می تواند درآمدی معادل 1000$ (دلار) در ماه را نیز کسب نماید.
متقاضیان با توجه به شرایط خود می توانند متقاضی یکی از 2 دسته ویزایی زیر باشند:
- ویزای کار موقت (Temporary work visa)
اعتبار این نوع ویزا یک ساله می باشد. در صورت ادامه همکاری و توافق با کارفرما تا 3 سال دیگر قابل تمدید می باشد. پس از آن ویزای کار موقت ترکیه مجددا می تواند تا 6 سال تمدید شود. خانواده فرد نیز با شرایط بعد از 5 سال می توانند اجازه کار دریافت کنند.
- ویزای کار نامحدود (unlimited work visa)
در صورتی که فرد 8 سال اقامت کشور ترکیه را داشته باشد یا اینکه 6 سال بدون رفت و آمد در ترکیه ساکن بوده باشد، می تواند این ویزا را در اختیار بگیرد. در حقیقت فرد دارنده این ویزا به نوعی دارای اقامت دائم ترکیه می باشد.
در بخش بعدی قوانین اخذ ویزای این کشور شرح داده خواهد شد.
قوانین ترکیه درباب شرایط ویزای کار
متقاضیانی که دارای مجوز اقامت 6 ماهه در ترکیه هستند پس از پیدا کردن کار باید برای دریافت ویزای کار مستقیما به اداره کار این کشور مراجعه فرمایند. اما متقاضیان ایرانی بدلیل داشتن مدت اجازه اقامت 90 روز در هر سال باید برای دریافت ویزای کاری ابتدا کارفرما پیدا کنند. سپس به سفارت ترکیه در ایران مراجعه کنند. پس از پیدا کردن کارفرمای ترکی و مراجعه به سفارت، باید مدارک زیر را برای دریافت ویزا تهیه کنید:
- مدارک شناسایی
- پاسپورت معتبر و کپی آن
- بیمه نامه معتبر
- تمکن مالی (جهت ثابت کردن توانایی زندگی در ترکیه به مدت یک سال)
- قرارداد کار با کار فرمای مربوطه
- گواهی عدم سوء پیشینه
قوانین مهاجرتی ترکیه جهت تحصیل
تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی نیاز به مدرک 12 ساله دیپلم دارد. اکثر رشته های کارشناسی در ترکیه 4 ساله می باشند و به زبان ترکی می باشد. هر چند که دانشگاه های انگلیسی زبان نیز وجود دارند. برای تحصیل در رشته های پزشکی متقاضیان نیاز به شرکت در آزمون ورودی به نام YOS دارند. این آزمون از طرف دولت برگزار می شود. رشته پزشکی در ترکیه 6 ساله می باشد. هزینه تحصیل در دانشگاه های دولتی بین $100 الی 300$ (دلار) و در دانشگاه های غیر دولتی این مبلغ به 8000$ الی 25000$ (دلار) نیز می رسد.
دانشجویان کارشناسی اجازه 10 ساعت کار در هفته را دارند. در مقطع ارشد دانشجویان نیاز به آزمون ورودی ندارند. دانشگاه با صلاح خود دانشجویان را جذب می کند. هزینه دانشگاه ها در کارشناسی ارشد با توجه به زبان و نوع دانشگاه می تواند بین 500$ الی 3000$ (دلار) باشد. دانشجویان ارشد اجازه 20 ساعت کار در هفته را دارند. همچنین دانشجویان دکتری در ترکیه به مدرک زبان آیلتس 6.5 احتیاج دارند. هزینه تحصیل در این مقطع در صورت بورس نشدن ممکن است به حدود 40000$ (دلار) نیز برسد. این دوره حدود 4 سال به طول می انجامد. دانشجویان این مقطع اجاز 30 ساعت کار در هفته را دارند.
قوانین ترکیه جهت سرمایه گذاری
حداقل 18 ساله بودن از شرایط سرمایه گذاری در ترکیه می باشد. فرد می تواند با خرید ملک به مبلغ حداقل 250000$ (دلار) یا ثبت شرکت با حداقل مبلغ 1527000TRY (لیر) در ترکیه اقامت دائم این کشور را دریافت کند. این سرمایه گذاری می تواند در صنعت هایی مانند پوشاک، کشاورزی و یا اتومبیل باشد که بسیار سود آورند. باید به این نکته اشاره کرد با این مبالغ می توان در برخی دیگر کشور های اروپایی سرمایه گذاری کرد که بسیار قابل اعتماد تر از سرمایه گذاری در ترکیه است.
در کل مطابق قوانین ترکیه، سرمایه گذاران و کارآفرینان خارجی برای اخذ سریع و مستقیم تابعیت ترکیه 3 راه پیش رو دارند:
روش ها | شرایط و هزینه لازم به دلار یا لیر |
خرید ملک در ترکیه | به شرط خرید ملک به ارزش حداقل 250000$ (دلار) |
ثبت شرکت در ترکیه | با حداقل سرمایه 1527000TRY (لیر) و کارآفرینی برای 50 کارگر ترکیه ای |
پس انداز بانکی یا خرید سهام | به شرط سرمایه گذاری حداقل 500000$ (دلار) |
قوانین مهاجرتی ترکیه از طریق ازدواج و پناهندگی
یکی از راه های مهاجرت به ترکیه ازدواج با یک تبعه ترک می باشد. در این مورد دختر و پسر هر 2 باید به سن قانونی رسیده باشند، در غیر اینصورت قانون ترکیه این امر را کودک آزاری خطاب می کند. این امر مجازات در پی دارد. باید ثابت شود که ازدواج بر پایه مشخصی انجام شده نه صرفا برای گرفتن اقامت ترکیه و باید به این موضوع دقت کرد که قانونی در ترکیه وجود دارد که چند همسری را در آن ممنوع می کند. برای ازدواج جدید فرد باید به ازدواج قبلی خود پایان دهد. پس با توجه به تمام قوانین ذکر شده فرد از طریق ازدواج به یک اقامت حداکثر 5 ساله دست می یابد.
پناهندگی یکی دیگر از طرق مهاجرت به کشور ترکیه است ولیکن به دلیل نبود سیستم و قانونی مشخص در حمایت از پناهندگان این روش ممکن است خسارات جانی و مالی جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد. قانون در این کشور به هیچ عنوان اجازه تحصیل و کار به پناهندگان را نمی دهد. این موضوع پناهندگان را همیشه در معرض خطر قرار خواهد داد. در صورت اقدام به این روش جهت مهاجرت به ترکیه به شما توصیه می شود که بلافاصله خود را به پلیس معرفی کنید. لازم به ذکر است که مشاورین موسسه حقوقی سفیران سروش سعادت این روش را به هیچ عنوان توصیه نمی کنند و هیچ خدماتی در این زمینه ارائه نخواهند داد.