یکی از پرطرفدارترین رشته ها از دید دانشجویان رشته مهندسی است، به همین منظور در این مقاله در مورد تحصیل مهندسی در ترکیه صحبت می کنیم. از سال 2015، تعداد دانشجویانی که دانشگاه های ترکیه را به عنوان مقصد تحصیلی خود انتخاب می کنند، سال به سال افزایش پیدا کرده است. بطوری که در حال حاضر تعداد 650000 دانشجوی خارجی در کشور ترکیه مشغول به تحصیل می باشند. شاید جالب باشد بدانید 10 دانشگاه از دانشگاه های ترکیه در رتبه ‌بندی دانشگاهی کیو.اس (QS World University Rankings) قرار داشتند.

از دیگر دلایل جذب روز افزون دانشجو های خارجی، به ویژه دانشجویان مهندسی به این کشور، مقرون به صرفه بودن دانشگاه های آن است. همچنین اقتصاد ترکیه در سال های اخیر رشد قابل توجهی داشته است. جهت کسب اطلاعات جامع امکان مشاوره با کارشناسان ما در موسسه حقوقی سفیران سروش سعادت وجود دارد.

دانشگاه های مهم تحصیل مهندسی در ترکیه

در ترکیه هم دانشگاه های دولتی و هم دانشگاه های خصوصی فعالیت دارند. در دانشگاه های دولتی که پایه گذار آنها دولت ترکیه است، شهریه کمتری از دانشجویان گرفته می شود. این دانشگاه ها به طور عموم از زبان های ترکی، انگلیسی، آلمانی یا فرانسوی برای تدریس استفاده می کنند (البته در این دانشگاه ها دروس اکثرا به زبان ترکی تدریس می شود). دانشگاه های خصوصی نسبت به دانشگاه های دولتی شهریه بیشتری دریافت می کنند و زبان اکثر آنها انگلیسی است. اکثر دانشگاه‌های برتر در ترکیه در شهرهای مهم ترکیه یعنی آنکارا و استانبول قرار گرفته اند.

در زیر لیستی از دانشگاه های برتر مهندسی ترکیه را ذکر می کنیم:

  • دانشگاه فنی استانبول (رتبه 223 دانشگاه های مهندسی جهان)
  • دانشگاه بغازیچی (رتبه 263 دانشگاه های مهندسی جهان)
  • دانشگاه فنی خاورمیانه (رتبه 263 دانشگاه های مهندسی جهان)
  • دانشگاه فنی ییلدیز (رتبه 325 دانشگاه های مهندسی جهان)
  • دانشگاه فرات (رتبه 440 دانشگاه های مهندسی جهان)
  • دانشگاه بیلکنت (رتبه 481 دانشگاه های مهندسی جهان)

آزمون YÖS برای تحصیل مهندسی در ترکیه

دانشگاه های دولتی در کشور ترکیه، برای دانشجویان خارجی، آزمون ورودی برگزار می کنند، این آزمون YÖS نام دارد. این آزمون توسط هر دانشگاه به صورت مجزا گرفته می شود. البته اکثرا دانشگاه ها نمره های آزمون YÖS گرفته شده توسط دانشگاه های دیگر را قبول می کنند. بعضا در صورت ارائه مدارک قوی از نظر نمره و پژوهش های علمی از طرف دانشجو به دانشگاه، دانشجو دیگر لازم نیست نمرات آزمون YÖS را ارائه دهد (می تواند امتحان ندهد). نمرات این آزمون تا 2 سال اعتبار دارد.

آزمون به 2 بخش آزمون زبان ترکی و آزمون مهارت های یادگیری اساسی تقسیم می شود. آزمون مهارت های یادگیری اساسی به 2 زبان ترکی و انگلیسی ارائه می شود. همچنین آزمون زبان برای ارزیابی مهارت زبان ترکی دانشجو است. در صورت لزوم برای دانشجو دوره یک ساله زبان در نظر گرفته شود. نمره آزمون یوس مهارت های اساسی، درجه ای است که دانشگاه از آن به عنوان پایه ای برای پذیرش دانشجو استفاده می کند.

هزینه تحصیل در رشته مهندسی در ترکیه

این شاید اولین سوال یک دانشجوی خارجی که قصد تحصیل در ترکیه را دارد باشد. همانند تمامی دانشگاه ها در سراسر جهان، در کشور ترکیه نیز دانشگاه های خصوصی از نظر شهریه از دانشگاه های دولتی گران تر هستند. برای دانشجویانی که قصد تحصیل در دانشگاه های دولتی را دارند، هزینه سالانه بسته به دانشگاه انتخابی مبلغی حدود 240$ الی 1500$ (دلار آمریکا) می باشد.

البته در نظر داشته باشید این مبلغ در صورتی که دانشگاه به زبان ترکی تدریس کند، 240$ الی 750$ (دلارآمریکا) و در صورتی که دانشجو قصد تحصیل به زبان انگلیسی دارد. 450$ الی 1500$ (دلار آمریکا) می باشد. همچنین برای دانشجویانی که انتخابشان دانشگاه خصوصی است. هزینه سالانه بسته به دانشگاه انتخابی مبلغی حدود 5000$ الی 20000$ (دلار آمریکا) می باشد.

هزینه های زندگی در ترکیه

هزینه زندگی در هر جای دنیا بستگی به سبک زندگی فرد دارد. البته به طور کلی هزینه تحصیل و هزینه زندگی در ترکیه نسبت به کشور های دیگر پائین است. به طور معمول دانشجوی خارجی در ترکیه هر ماه مبلغ 450$ الی 5000$ (دلار آمریکا) برای اجاره خانه، خورد و خوراک، تفریحات، لباس، تلفن می پردازد. برای خرید کتاب نیز ماهانه مبلغی در حدود 100$ الی 150$ (دلار آمریکا) لازم است. البته تمامی این هزینه های نسبی است و با توجه به محل زندگی امکان دارد متفاوت باشد.

به طورکلی برای هر ترم دانشگاهی، هزینه ها به شرح زیر می باشد:

  • محل اقامت 1500$ الی 2000$ (دلار آمریکا)
  • خورد و خوراک 1100$ (دلار آمریکا)
  • حمل و نقل 300$ (دلار آمریکا)
  • کتاب 150$ (دلار آمریکا)

موقعیت شغلی در رشته مهندسی در ترکیه

پیش از این هیچگونه قوانینی برای دانشجویان بین المللی در ترکیه در مورد کار در حال تحصیل وضع نشده بود. در حقیقت، هیچ ساعتی مشخص نشده و به این دانشجویان اجازه کار قانونی در ترکیه داده نمی شد. رئیس جمهور ترکیه اخیرا اعلام کرده که به همه دانشجویان بین المللی اجازه کار در ترکیه داده می شود. علاوه بر این، این دانشجویان همچنین می توانند مجوز اقامت در دانشگاه های خود را به راحتی تمدید کنند.

جزئیات قوانین در زیر آمده است:

  • دانشجویان خارجی که در دانشگاه ها یا موسسات آموزش عالی ترکیه ثبت نام کرده اند، می توانند مشروط بر این که اجازه کار قانونی داشته باشند، کار کنند.
  • مجوزهای کاری که به دانشجویان بین المللی اعطاء شده، بر اجازه اقامت دانشجویی تأثیر نمی گذارد.
  • دانشجویان بین المللی که در برنامه های آموزش حرفه ای با کارفرما تحصیل می کنند، تحت قانون مجوز کار قرار دارند.
  • دانش آموزانی که تحت برنامه های آموزش و جوانان اتحادیه اروپا تحصیل می کنند از اجازه کار معاف هستند.
  • به طور کلی، یک دانشجوی بین المللی باید کمتر از 30 تا 35 ساعت در هفته کار کند.

بورسیه جهت تحصیل در رشته مهندسی در کشور ترکیه

شاید بتوان گفت که شرایط دانشجویان خارجی در ترکیه برای دریافت بورس تحصیلی به مراتب آسانتر و راحتتر از کار دانشجویی باشد. چراکه انجام کار دانشجوئی در کشور ترکیه اولا به خاطر موانع قانونی (مثل اخذ مجوز) و ثانیا بازار کار نامطلوب ترکیه و دیدگاه منفی کارفرمایان ترک برای جذب دانشجویان غیرترک محدودیت های خاص خود را دارد.

اما شرایط دریافت بورس تحصیلی مخصوصا از دانشگاه های دولتی ترکیه برای دانشجویان ایرانی واجد شرایط کاملا مهیا است. در ترکیه معروفترین برنامه بورسیه تحصیلی در اختیار دانشجویان مهندسی موسوم به ترکیه بورسلاری یا بورسیه دولتی ترکیه است.

از جمله امتیازات اخذ این بورس تحصیلی ترکیه عبارتند از:

  • مختص دانشجویان از تمامی مقاطع تحصیلی و هر ملیتی
  • دریافت کمک هزینه ماهیانه از TRY700 الی TRY1400 (لیر) متناسب با دوره تحصیلی متقاضی
  • پوشش کامل شهریه تحصیلی
  • پوشش هزینه بیمه سلامت
  • پرداخت هزینه اسکان دانشجوئی
  • پرداخت هزینه بلیط پرواز (برگشت)
  • پوشش شهریه کورس آموزش زبان ترکی

در این مقاله سعی شد تا شما را با تحصیل در کشور ترکیه، مخصوصا تحصیل رشته مهندسی آشنا کنیم. در صورت هرگونه سوال یا ابهام با کارشناسان موسسه حقوقی سفیران سروش سعادت تماس حاصل فرمائید.

رهنما

Recent Posts

رشته مهندسی پزشکی در استونی

رشته مهندسی پزشکی در استونی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد جزء رشته های مورد…

8 ماه ago

رشته مهندسی پزشکی در اسلوونی

رشته مهندسی پزشکی در اسلوونی یکی از رشته های پر طرفدار در رشته های فنی…

8 ماه ago

رشته مهندسی کامپیوتر در کرواسی

رشته مهندسی کامپیوتر در کرواسی بر مطالعه کامپیوتر و محاسبات متمرکز است. شما در مورد…

8 ماه ago

رشته مهندسی پزشکی در قبرس

این روزها افراد زیادی تحصیل در رشته مهندسی پزشکی در قبرس را به خاطر شهریه…

8 ماه ago

خوداشتغالی در اسلوونی

این روزها افراد زیادی خوداشتغالی در اسلوونی را انتخاب می کنند زیرا دارای اقتصاد توسعه…

8 ماه ago

خوداشتغالی در استونی

خوداشتغالی در استونی همراه با محیطی پویا با صحنه استارتاپی پر رونق است که آن…

8 ماه ago